Hutbe

Hutba, 22. oktobar 2004.


Kratki sadržaj hudbe koju je održao Hazreti Mirza Masroor Ahmad ajadahulahtalahbi
nasre hil aziz, Halifatul Mesih V, poglavar Ahmadija muslimanske zajednice.

Hutba je dostupna u tekstualnom formatu.

Tekst

22. oktobra Hazret Kalifatul Masih V aba održao je hudbu u Bajtul Futuh džamiji u Londonu. On je govorio je nadugo o vaznosti namaza i uslovima neophodnim da oni budu primljeni, u svjetlu hadisa i govora Obećanog Mesaje a.s..
Hudur je proučio ajet 187 iz sureta Al-Baqarah, koje u prevodu glasi ovako:

“ A kada te moje sluge pitaju o Meni, reci, Ja sam ja blizu. Ja odgovaram na molitve onih koji ih podnose kad se oni Meni mole. Zato oni treba da Me slušaju i da vjeruju u Mene, da bi slijedili pravi put.”

Huzur je rekao: Obećani Mesaja a.s. je u tančine razložio značenje ovog ajeta da znači: “Kad moje sluge pitaju o dokazu Mog postojanja, odgovor je da sam Ja vrlo blizu. Jednostavan način da Me prepoznaju je kada onaj koji se moli podnosi molitve Meni, Ja čujem njegovu molitvu i poklanjam mu radosne vijesti o njegovom uspjehu kroz Moju objavu.”
Huzur je rekao: Svemogući Allah čuje molitve i odgovara na njih. On nas nadalje uvjerava (ohrabruje) da je On Svemoćan. Stoga je još nužnije da ljudi njeguju ispravnost i boje se Allaha. Oni treba da ispunjavaju svoju obavezu prema Svemogućem Allahu i Njegovim slugama. Tada Allah čuje njihove molitve i prima ih.
Opisujući uslove prihvatanja molitve, Huzur je rekao: ‘Neophodno je obavljati dobra djela i činiti ih dosljedno. Čovjek treba da živi svoj život kao istinski Allahov sluga i mora Njega obožavati isključujući sve drugo. Neophodno je vjerovati u Allaha kao porijeklo svih moći. Kad god treba da molite za nešto molite Njega. Ništa vas ne smije odvratiti od molitve Njemu. Isto tako treba da budete poslušni Časnom Poslaniku s.a.v.s. I da slijedite njegove upute i savjete kako su zapisani i po njihovom duhu. Budite uvjereni da Allah čuje molitve, i da molitva prinesena s vjerom i iskrenošću nikada nije uzaludna. Časni Poslanik s.av.s. je rekao da Allah čuje molitve onih koji ne pokazuju nestrpljenje i koji ne kažu da su dovoljno molili no da ih Allah ne čuje. Takva stvar je jednaka nevjerovanju i vodi daleko od vjere. Znakovi prihvatanja molitve pojavit će se samo ako Mu se molite vjerujući u Njega da je Svemoguć.
Nadalje, neophodno je da se vladate prema Allahovim naredbama. Na primjer, On vam naređuje da obavljate namaze, odatle je neophodno da ih obavljate redovno. Allahovom milošću, Ahmedi muslimani su daleko više učvršćeni u obavljanju namaza nego drugi ljudi, no potrebna je još veća pažnja u pogledu skupnih namaza. Allah nam je poklonio još jednu priliku u ovom Ramazanu da padnemo na tle pred Njim i nastojimo koliko najviše možemo da Mu se molimo kako On zaslužuje da Mu se moli. Onda će On odgovoriti na naše molitve. Hajde onda, zato, da damo čvrstu zakletvu da ćemo ubuduće svoje molitve uvijek održavati živim. Ako mi ovo mognemo učiniti, onda ćemo, ako Bog da, biti svjedoci velikog napretka Džemata za vrlo kratko vrijeme.
Skrečući pažnju na drugu važnu stvar Huzur je rekao: Molite sami radije nego da tražite od drugih da mole za vas. Postanite sami posvećeni radije nego da se molite posvećenom. Svaki Ahmedi musliman treba da dadne zavjet da će u sebi napraviti velike promjene i da je spreman okusiti Allahovu blizinu kroz molitve. Časni Poslanik s.a.v.s. je rekao: “Allah je tako Skroman, Saosjećajan i Velikodušan da, kad čovjek diže obje ruke u molitvi, On ne može da ga ostavi praznih ruku.”
Huzur je dalje rekao da je redovnost u propisanim namazima neophodna za prihvatanje namaza. Huzur je na kraju učinio dovu: “Da nam Allah pokloni znanje koje će nas dovesti bliže Njemu više nego ikad prije i da naši namazi budu takve odlike da se naše duše tope i teku neprekidno na Alahovom pragu. Da budemo redovni u svojim namazima i da naše džamije uvijek budu pune klanjača tako da nastavimo privlačiti Alahovu ljubav.”