Ashabi časnog poslanika

Hazreti Ali ibn-e-Abi Talib r.a.


Hazreti Ali bio je trideset godina mlađi od Časnog Poslanika s.a.v.s. Bio je rođak Časnog Poslanika s.a.v.s. sa očeve mu strane. Otac mu se zvao Abu Talib, a majka Fatima-Bint- Asad. To su bili ljudi koji su Časnog Poslanika s.a.v.s. odgajali u njegovoj mladosti sa mnogo privrženosti i ljubavi i koji su Časnom Poslaniku s.a.v.s. davali više ljubavi nego vlastitoj djeci. Po rođenju hazreti Alija finansijsko stanje njegovog oca bilo je loše, a imao je mnogo djece koje je trebalo zbrinuti. Iz tog razloga je Časni Poslanik s.a.v.s. hazreti Alija uzeo pod svoju zaštitu. Zato su cjelokupna obaveza oko njega i njegov odgoj pali u ruke Časnog Poslanika s.a.v.s. i hazreti Ali  je sve više i više napredovao u dobrim djelima i takvaluku kao i u znanju. Kad je Časni Poslanik s.a.v.s. objavio da je Allahov Poslanik, hazreti Ali je imao deset godina. Bio je prvi među svojim vršnjacima koji je povjerovao u Časnog Poslanika s.a.v.s.

Neka postignuća hazreti Alija r.a.

Nevjernici (kafiri) u Mekki su progonili i mnogo mučili muslimane čak su planirali i da ubiju Časnog Poslanika s.a.v.s. U takvim prilikama Allah je naredio Časnom Poslaniku s.a.v.s. da se iseli. Noć u kojoj su nevjernici htjeli napasti Časnog Poslanika s.a.v.s. bila je ista noć u kojoj se on odselio. Hazreti Ali je legao umjesto njega na njegovo mjesto da spava, hazreti Ali je bio velikom ljubavlju vezan za Časnog Poslanika s.a.v.s. i zbog toga je izvršavao bez pogovora sva njegova naređenja. Iz tog razloga kad mu je naznačeno legao je u toj noći u njegov krevet uprkos prijetećoj opasnosti, isto kao da se zaputio u cvijećem posutu postelju,a ne na mjesto u kojem je vrebala opasnost. Bez ikakve sumnje to je izvanredan primjer hrabrosti. Kada su nevjernici idućeg jutra zatekli hazreti Alija bili su mnogo ljuti.

Mnogo su psovali hazreti Alija tada i ispitivali ga gdje je Časni Poslanik s.a.v.s. ali su njegova usta bila zapečaćena. Bez da su išta uspijeli saznati, oni su naizad oslobodili hazreti Alija. Hazreti Ali je vjerno od početka do kraja stajao na strani Časnog Poslanika s.a.v.s. U tom kontekstu je učinio mnoga veličanstvena djela. Posebno je vrijedan spomena Haibar događaj, čiji mu se uspjeh pripisuje. Imao je visoku deredžu među ashabima kroz njegovo ogromno znanje, iskreni takvaluk, razum kao i primjerno ponašanje.

Te predivne osobine kao i crte ličnosti i predanost vjeri bili su razlog zbog kojeg je Časni Poslanik s.a.v.s. svoju voljenu najmlađu kćerku hazreti Fatimu udao za hazreti Alija.

Hazreti Ali je davao veoma dobre savjete i ubrajao se u osobe s kojima se Časni Poslanik s.a.v.s. u važnim situacijama znao posavjetovati. Taj ugled je uživao i za vrijeme hilafeta hazreti Abu Bekra kao i hazreti Omera i hazreti Osmana. Kod sve trojice halifa je važio kao najbitniji savjetodavac (povjerenik) i vjerno i predano je služio islamu. Računanje vremena po hidžri kao i lunarni kalendar su uvedeni pošto je on po tom pitanju posavjetovao hazreti Omera. Nakon preseljenja hazreti Osmana kao šehida u 35. godini po Hidžri, hazreti Ali je izabran za četvrtog halifu. Hazreti Ali je bio halifa tačno 4 godine, 8 mjeseci i 24 dana. 17. dana mubarek mjeseca ramazana 40. godine po Hidžri (661. godine po gregorijanskom kalendaru) bio je na putu da obavi sabah namaz kad ga je jedan Hardži (sljedbenik jedne određene grupe) napao i ubio.

 

Ličnost i osobine


Hazreti Ali je bio iskren i hrabar ratnik islama. Njegova deredža u znanju i vjeri je bila tako visoka da ga je Allah uveo u  Ašra-Mubašra.

Time se misli na one ashabe Časnog Poslanika s.a.v.s. koji su još za života saznali radosnu vijest da će biti u Džennetu.

Bio je izvor znanja po pitanju časnog Kur’ana i dobro je poznavao hadis Časnog Poslanika s.a.v.s. Volio je pravdu i nije mogao trpiti kad se nekome činila nepravda.