Kutak za djecu

Priče iz ranog islama – Ljubaznost prema roditeljima


U sljedećim danima pratite serijal “Priče iz ranog Islama”. Portal Ahmadija.ba će svakodnevno objavljivati priče koje se tiču ranog Islama a dio su publikacije “Priče iz ranog islama”. Ove priče opisuju početke Islama, opisuju događaje i velike ljude u Islamu.

LJUBAZNOST PREMA RODITELJIMA

 

Jedno od osnovnih učenja Časnog Kur’ana je da moramo pokazati veliko poštovanje našim roditeljima. U islamu ljubav prema roditeljima i dužnosti prema njima na višem su nivou od ljubavi prema djeci i dužnosti prema njima.

Časni Kur’an kaže:

„Tvoj Gospodar je naredio: ‘Ne molite se nikom osim Njemu, i pokazujte dobročinstvo prema roditeljima. Ako jedno od njih ili oboje doživi starost s tobom, nikada im nemoj reći „uf“ ili podviknuti na njih, nego sa njima govori blagim riječima i sa poštovanjem.

Spusti prema  njima ponizno krilo samilosti i reci: ‘Moj Gospodaru, smiluj im se oboma, kao što su njih dvoje mene podizali dok sam bio dijete.“ (17:24,25)

 

Ovo pokazuje da u poznim godinama roditelji trebaju biti njegovani i paženi i voljeni, kao što su mala djeca pažena od strane roditelja u djetinjstvu.

Časni Poslanik s.a.v.s. je rekao: „Dženet je pod majčinim nogama.“

Jednom je čovjek došao njemu i upitao ga: „Allahov Poslaniče, koji od mojih srodnika ima prednost mojoj posvećenosti?“

Časni Poslanik s.a.v.s. je odgovorio: „Tvoja majka.“

Čovjek je onda upitao: „A poslije nje?“

Poslanik s.a.v.s. je odgovorio: „Tvoja majka.“

Čovjek je pitao po treći put: „A poslije moje majke?“

On je i dalje govorio: „Tvoja majka.“

Kada je upitao po četvrti put, Časni Poslanik s.a.v.s. je odgovorio: „Tvoj otac, a onda poslije njega tvoji srodnici shodno njihovom srodstvu s tobom“

Kada je Meka pala u ruke muslimana, i kada je Časni Poslanik s.a.v.s. ušao u grad, hazreti Abu-Bakr r.a. je doveo svog oca, veoma starog, da ga upozna.

Časni Poslanik s.a.v.s. je rekao hazreti Abu-Bakru r.a.: „Zašto si izložio oca nevolji, dovodeći ga meni ovamo? Rado bih sam otišao njemu da ga vidim“.

Također je rekao: „Najnesretnija je osoba koja propusti šansu da služi roditeljima, ukoliko izgubi šansu da dobije Džennet kroz ljubaznost prema njima“

 

Pitanja:

 

  1. Šta je Časni Poslanik s.a.v.s. rekao hazreti Abu-Bakru r.a. kada je on doveo svog oca da ga upozna?
  2. Koje je značenje govora Božijeg Poslanika s.a.v.s.-„Dženet je pod majčinim nogama.“?