Ahmadijat

Mudrosti za razmišljanje – Dobro se treba i drugima pokazati


Hazreti Halifa – tul – Masih II Mirza Bašir – du – Din – Mahmood Ahmad posjedovao je mnogo znanja na mnogim poljima da je to znalo iznenaditi i stručnjake. Često bi znao na veoma lijep i uvjerljiv način u svojim govorima ispričati one historijske anegdote koje su bile korisne i poučne.
Svrha prenošenja tih priča jeste da se baci svijetlo na moral, duhovnost i praksu ljudskog života.Selekciju tih priča pod naslovom “Sošne ki baten” koja je namijenja Ahmadi muslimanima i dijelom Ahmadi omladini i djeci predstavio je Madžlis Khuddam – ul – Ahmadiya Njemačke. Ova knjiga je potrebna svakoj Ahmadi porodici i roditelji bi se trebali pobrinuti za to da je njihova djeca pročitaju i zapamte kako bi postala dio njihovih života.

 

Dobro se treba i drugima pokazati

 

 

Pripovijeda se da je jednom neka žena naručila da joj se napravi prsten. I kako bi se pohvalila tim prstenom, svašta je probala, ali nikoga nije interesovao.  Najzad je zapalila svoju sopstvenu kuću. Kada su ljudi potrčali da ugase vatru u kući, jedna žena je primjetila njen prsten i rekla: ” Kad si dobila taj prsten?” Ona joj je odgovorila: ” Nesretnice, da si ranije postavila to pitanje, kuća mi sad ne bi gorila.”

 

Naravno da su to glupani koji za takvo nešto zapale svoju kuću, ali priča nam govori da je u prirodi čovjeka pokazati drugima dobre stvari. A vjera je veliki dar od Boga. Ko god je ima trebao bi bar imati želju ove žene da je drugima pokaže. Onaj koji je na Pravom putu, ne treba mirovati dok druge ne upozna s tim.”

 

 

(Hutbae – Mahmud, strana 328)