Novosti

Odgovor na pitanje jesu li Ahmadija i demokratija kompaktabilni


mirza-masroor-ahmad-portraitNa dan 28. septembra 2013. godine obraćajući se predstavnicima medija, na pitanje jesu li Halifat i demokratija kompatibilni, Hazrat Mirza Masroor Ahmad je rekao:

“Halifat nema nikakve veze niti s vladom niti s politikom. Kad se Ahmadija bude širila Halifat neće igrati nikakvu ulogu u vladi niti će se ikada miješati u državan pitanja. Mi nemamo nikakve političke amibicije niti želje. U potpunosti vjerujemo u odvajanje države i religije.”

Khalifa je također bio upitan zašto su Ahmadija muslimani protiv nasilnog džihada?

Hazrat Mirza Masroor Ahmad je u odgovoru objasnio da je Svetom proroku Muhamedu (neka mir bude s njim) bilo dopušteno ratovati jedino u okolnostima obrambenog rata u svrhu zaštite svih religija. Također je dodao da se takvi ratovi danas ne vode. Hazrat Mirza Masroor Ahmad je rekao:

“Danas se protiv Islama ne vode vjerski ratovi. Umjesto toga, Islam je napadnut u medijima i u tisku. Dakle, džihad današnjice jest objavljivati literaturu i knjige u korist pravog i mirnog Islama. To je ono što Ahmadija Muslimanski džamat radi – objavljujemo literaturu na raznim jezicima objašnjavajući istinska učenja Islama.”