Novosti
Novosti

Ahmadija muslimanski džemat osuđuje izjavu Donalda Trumpa


Prije nekoliko dana kandidat američke Republikanske stranke na nadolazećim predsjedničkim izborima gospodin Donald Trump je na sebi osebujan način osudio sve američke muslimane, a s time i muslimane diljem svijeta. Naime u kratkom intervjuu novinari su ga pitali njegovo mišljenje o muslimanima u Americi na što je on odgovorio kako je za sigurnost SAD-a važno da se sve muslimane popiše u baze podataka i da nose iskaznice u kojima piše tko su i koje su vjere.

Točnije izjavio je: „Trebali bi imati mnogo sistema, ne samo baze podataka, već sve sisteme koji su danas mogući. Sad je potrebno da imamo čvrstu granicu, strukturu, moramo imati zid. Ne može dopustiti da se ovako nešto događa u našoj državi.“

Njegovu izjavu je preko društvene mreže twitter komentirao bivši narednik američkih marinaca Tayyib M. Rashid, pripadnik Ahmadija Muslimanske zajednice u SADu.

twe

Narednik Rashid je u kratkom intervjuu na jednoj američkoj televiziji rekao: „Moj otac koji je misionar je odgojio mene i moju braću i sestre da živimo s američkim vrijednostima. Jedna od tih vrijednosti je da je lojalnost svojoj naciji dio tvoje vjere, te sam ja živio s tim vrijednostima i pokušao ih sprovesti, i kao rezultat toga sam odlučio služiti svojoj zemlje, SADu, pridružujući se vojsci. Kako sam bio u vojsci, bio s drugom braćom različite boje kože, rase i drugačijih vjera, svi mi krvarimo crven, bijeli, plavi. I kad imate glavnog kandidata kao što je Donald Trump, koji govori ovakve stvari i traži način da razdijeli naše društvo i vojsku, jednostavno to me pogodilo i morao sam reagirati.“

Njegov tweet se proširio diljem svijeta i osude Donaldu Trumpu na takvoj izjavi dolaze odsvakud. Trump se pokušao izvući i objasniti da nije on to rekao, već da mu je nametnuto, ali da je potrebno imati neku vrstu liste kojom bi štitio SAD.

Narednik Rashid je naglasio kako je mirna poruka Ahmadija Muslimanske zajednice da služi čovječanstvu, te kako zajednica u Americi i diljem svijeta organizira razne humanitarne akcije. Te je naglasio da mu je zapravo žao Donalda Trumpa, koji je na poziciji na kojoj bi mogao graditi mostove između društvenih podjela, a on ih još više produbljuje.

Cijeli intervju, na engleskom jeziku, narednika Rashida možete pogledati na ovom LINKU