Ahmadija muslimanski džemat


 

Ahmadija pokret u islamu je vjerska organizacija, internacionalna u svom djelokrugu, sa ograncima u preko 178 zemalja u Africi, sjevernoj Americi, južnoj Americi, Aziji, Australiji i Evropi. Trenutno ukupan broj članova prelazi 200 miliona širom svijeta, i ovi brojevi se iz dana u dan povećavaju. Ovo je najdinamičnija denominacija islama u modernoj historiji. Ahmadija pokret je osnovao Hazret Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908) u 1889. godini u malom i udaljenom selu Kadian, u Pendžabu, Indija. On je tvrdio da je očekivani reformator kasnijeg doba, onaj Kojeg su isčekivale svijetske zajednice religija (Mehdi i Mesija). Pokret koji je započeo utjelovljenje je dobrotvorne poruke islama – mira, univerzalnog bratstva i pokornosti Božijoj volji – u njenoj prvobitnoj čistoći. Hazret Ahmad je islam proglasio religijom čovjeka: ”Religija ljudi pravog puta” (98:6)

Sa  ovim  ubjeđenjem,  Ahmadija  pokret  je,  u  toku  stoljeća,  dopro  do najudaljenijih krajeva Zemlje. Gdje god je Pokret osnovan, on nastoji da vrši konstruktivan uticaj islama kroz društvene projekte, obrazovne institucije, zdravstvene usluge, islamska izdanja i gradnju džamija, uprkos toga što je oštro proganjan u nekim zemljama. Ahmadi muslimani su zaradili raspoznatljivost kao oni koji poštuju zakon, kao miroljubiva, čvrsto stojeća i dobročiniteljska zajednica.

Ahmadija pokret u islamu je bio osnovan pod Božijom uputom s ciljem da podmladi islamski moral i duhovne vrijednosti. On potiče međuvjerski dijalog, i marljivo brani islam i nastoji da ispravi pogrešno shvatanje o islamu na zapadu. On zagovara mir, toleranciju, ljubav i razumijevanje među sljedbenicima različitih vjera. Pokret čvrsto vjeruje u, i postupa prema Kur’anskom učenju: ‘U vjeri nema prisile.’ (2:257). On oštro odbija nasilje i terorizam u bilo kojem obliku i zbog bilo kakvog razloga.

Pročitajte opširnije u našoj brošuri “Ahmadija pokret u Islamu”. Preuzmite PDF.

U PDF-u je dostupan i kompletan historijat Ahmadija muslimanskog džemata od 1889. do 1965.

Pročitajte i tekst o Reformi islama. Preuzmite PDF.

Pročitajte tekst o “Ashabima obećanog Mesije”